top of page

Hello, it's me


Een zeer pakkende openingszin van een fantastische zangeres. Een prachtig nummer van de engelse popzangers Adele. Vanaf het jaar 2008 scoort ze meerdere hits. Na haar hit Skyfall; de prachtige titelsong van de James Bond film uit 2012, wordt het stil.


En nu. Ze breekt alle records. Haar single staat al 3 weken op nummer één in de Single Top 100. De nieuwe hit is al meer dan een miljoen keer gedownload, en dat is nog nooit eerder gebeurd. Op YouTube is het nummer ruim 390 miljoen keer beluisterd. Eerlijk is eerlijk; het is een prachtig nummer.

Maar ik vind haar comeback fascinerend. Hoe doet ze dat toch? En wat kunnen wij ervan leren?



Geen toeval, wel een plan

Dan ga je kijken en luisteren en vallen er mij een paar punten op. In RTL Late Night geeft Eric van Tijn een prachtige analyse, aangevuld met het artikel in het FD.

Adele, natuurlijk is zij een zeer begenadigd zangeres en een echte vakvrouw, maar er zit ook een nauwkeurig en doordacht plan achter. Er is niets maar dan ook niets aan het toeval overgelaten. De goede casting is slechts een deel van het succes. Briljante keuzes zijn gemaakt: de cameravoering, de timing, de kleur, de titel, de eenvoud, zeer smaakvol en authentiek.


Vakmanschap is niet genoeg

Adele is naast een uitstekende zangeres een echte ondernemer. Ze kent zichzelf, ze durft authentiek te zijn, zet haar koers zorgvuldig uit, zorgt voor goede mensen om haar heen en neemt de tijd.

Ze rolt haar plan uit en verbreekt daarmee alle records. In één woord “briljant”.


Het gaat dus niet alleen om vakmanschap, wat misschien wel aan de basis ligt. Maar er is veel meer dat haar succes bepaalt. In eenvoud, met hartstocht en weg van alle opsmuk vertelt ze de hele wereld haar verhaal. Ze is authentiek, ze innoveert en ze gebruikt haar talent om daarmee heel groot te worden.


Accountants, en wij?

Wat kunnen wij ermee? Natuurlijk is het belangrijk dat wij ons vak verstaan. Het geeft ons de basis van bestaan, een license to operate. Maar dat is niet voldoende om succesvol te zijn. Dan begint het pas.

Het is uiteraard van belang dat de NBA en de AFM monitort of wij op vakvolwassen manier onze ambacht uitoefenen. Maar daar stopt het niet.


Als we als beroepsgroep succesvol willen zijn in de toekomst, dan is er meer nodig. Dan geeft de casus van Adele ons inspiratie. Wat ik ervan leer is dat het gaat om het samenspel van innovatie, authenticiteit, eenvoud en hartstocht. Naast het rationele deel, het doordachte plan, krijgen de emoties ook een belangrijke plaats. Dat maakt het geloofwaardig en zo mooi om naar te kijken en luisteren.


Dus accountants, naast vakmanschap gaat het ook om aandacht voor mensen. Laat je kwetsbaarheid zien. Dat maakt het krachtig. En zodra je de openingszin “Hello, it’s me” hoort, denk daarbij aan de hartstocht en het succes dat Adele daarmee bereikt heeft. Geniet van haar mooie nummer.

SOCIAL MEDIA:

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

RECENTE POSTS: 

bottom of page